Hírlevél

Szalmaház.hu levelezõlista
Regisztráljon a feliratkozás előtt! Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Szavazás

Mi tetszik önnek egy szalmaházban?
Fõoldal arrow Gyakori Kérdések
Gyakran Ismételt Kérdések PDF E-mail

A legtöbb elsõ kérdésre választ talál az alábbi kategóriákban:

1. Anyagok és szerkezet

Mi szalmabála fal vakolata?

Agyagvakolatot alkalmazunk. A különbözõ rétegek eltérõ aránnyal, eltérõ összetevõkkel készülnek. Légzárást, tûzállóságot, rovarvédelmet biztosít. Mindezen okokból elhagyhatatlan. A szalmafalra felhordott összes réteg jó páraáteresztõ kell legyen, ellenkezõ esetben a mozgásában megakadályozott pára torlódik, lecsapódik, és hosszú távon károsíthatja a bálákat. A cementet tartalmazó vakolatok pára áteresztõ képessége csekély, nem éri el a kívánt mértéket.

A falakon kívül mi épülhet még szalmából?

A rendszerünknek szerves része a födém és tetõszerkezet, tehát padlásfödémek és a tetõtér beépítése esetén a tetõszerkezet hõszigetelése is történhet szalmából.

 

2. Alkalmazási területek

Mi építhetõ szalmából?

A vizsgálatok eredményei alapján 3 szintig lakó-, közösségi- és gazdasági épületeket készíthet CereDom kft. Építhetünk iskolát, családi házat iroda épületet, mûhelyt, templomot, színházat,szállodát, vendégházat, egészségügyi intézményt...

Mely országokban építkeznek szalmából?

Szinte az egész világon elõfordulnak szalmaházak. A legtöbb az Egyesült Államok területén készült. Elterjedt a száraz és nedves, a hideg és meleg klímájú országokban egyaránt. A legtöbb európai országban már vannak elkészült épületek. Elkötelezett építõket ismerünk Angliából, Németországból, Dániából, Hollandiából, Francia országból, Ausztriából, Norvégiából, Szlovákiából, Csehországból, Ausztráliából, Amerikából, Kanadából...

3. Kártevõk, penész, rothadás

Nem bomlik-e le a szalma a falban?

Magától semmiképp. A lebontását kizárólag nagyon magas nedvességtartalmú (több mint 20 tömegszázalék) környezetben tudják megkezdeni a mikroorganizmusok. Ez az érték pedig egy egészséges falban jó alapon, és jó tetõ alatt, valamint minden technológiai utasításunkat betartva nem fordulhat elõ.

Penészesedésre hajlamos-e a szalmaház?

Ha tartósan, tehát hónapokon keresztül 20-30% nedvességtartalom van a szalmában, elõször a penészgomba fogja megtámadni. Ilyen körülmények azonban lakóházban lényegében nem fordulhatnak elõ, legfeljebb csak tervezõi hiba, kivitelezõi gondatlanság (pl. beázás) és a figyelmeztetõ jelek több hónapos, esetleg éves elhanyagolásakor.

Nem költöznek egerek a falba?

Tapasztalatok szerint nem, de nem is zárható ki ez a kockázat. A falnak tömörnek kell lennie, a vakolatnak pedig résmentesnek, ami összhangban van a tûzbiztonsági és energetikai elõírásainkkal. A kritikus helyeken elhelyezhetõ sûrû szövésû fémháló a vakolat alá. A szalma nem ehetõ a rágcsálók számára. Talán ezért és a kivitelezés pontossága miatt nem számoltak be szalmaház lakók egérlakótársakról.

Kell-e a szalmát rovarvédõ szerekkel kezelni?

Nem, a megfelelõen karbantartott kétoldali vakolás elegendõ.

4. Hõ- és hangszigetelés

Mi a különbség a hõcsillapítás és a hõszigetelés között?

A hõcsillapításnak, másnéven hõtároló képességnek a szerkezetek azon tulajdonságát nevezzük, hogy a hõenergiát képesek elraktározni saját anyagukban. A külsõ körülmények megváltozásával képesek azt visszaadni a levegõnek, ezáltal egyenletesen tartják a belsõ hõmérsékletet. Például télen gyors, szélesre tárt ablakokkal kicseréljük a levegõt, tehát beengedtük például a -8 fokos levegõt. Néhány perc elteltével a hõtároló képességgel bíró falak felmelegítik a beérkezett hûvös levegõt.

Építhetõ-e alacsonyenergiájú-, passzív-, és nullenergiás ház szalmabálákból?

Igen, sõt mindegyik épült már.

5. Tartósság, tûzbiztonság

Elfújja-e a farkas a szalmaházat?

Nem, ahogyan a szél sem. 200 kg/m2-es faltömegével és méretezett, merevített vázszerkezetével a szalmaházak stabilan állják a szelet, a miénknél szélsõségesebb körülmények között is. Megtörtént például, hogy szalmaház egy tornádót is sikeresen átvészelt.

Benyomódik, a fal, ha nekidõlök?

Egy terhelés alatt álló szalmafal már magában is elég merev, a rákerülõ 5-8 cm agyagvakolat, az összetett felületbe nagyon mélyen köt. A végeredmény egy meggyõzõen erõs felület, ami nyugodtan bírja nem csak a nekidõlést, de az annál jóval agresszívebb behatást is.

Feltehetek egy képet, vagy egy szekrényt a falra?

Egy kis súlyú képet meg tud tartani az 5 cm vastag vakolatba, vagy tapasztásba fúrt tipli. Ha nagyobb súlyról van szó, akkor a súlytól függõen kell megválasztani a legmegfelelõbb megoldást. Igazán nehéz dolgokat, például konyhaszekrény, vagy vízmelegítõ bojler a legjobb, ha a fa vázszerkezethez rögzítünk, vagy lábakra állítunk.

Mennyire tartós egy szalmaház?

A legöregebb szalmaházak közel 100 évesek, és ma is használatban vannak. Néhánynak próbaképp megbontották a vakolatát, és a százéves szalma ma is szép sárga színû és jó illatú.

Mivel burkoljuk a szalmát?

A szalma semmiképp sem maradhat szabadon. Tûz biztonsági és energetikai szempontokat figyelembe véve agyag vakolat kerül a szalmafalra. A technológiai fegyelem betartása rendkívül fontos, hogy a fal vakolata repedés mentes legyen.

Lehet-e csempézni a szalmabála falakat?

Csempét agyagvakolatra, szalmafalra nem lehet tenni. Fürdõszobában, konyhában a csempeburkolat elhelyezéséhez "vendég" falakat alkalmazunk égetett téglából.

Ha a szalma éghetõ, hogyan lehet mégis tûzálló a fal?

A szalmabálák megfelelõ mennyiségû levegõt tartalmaznak ahhoz, hogy jó hõszigetelõ értéket biztosítsanak, de nem eleget ahhoz, hogy táplálják a tüzet. A vakolat szerepe is jelentõs, hiszen ez mindig valamilyen nem éghetõ anyag, általában vályog, amely megvédi a szerkezetet a lángoktól és elzárja a füstöt.

Kell-e a szalmát és a faszerkezetet égéskésleltetõ vegyszerrel kezelni?

Nem, éppen a fentebb említett okokból felesleges a szalmát vegyszerrel kezelni. A faszerkezetek közül annak a tûzvédelmérõl kell csak gondoskodni, amely a vakolaton kívül esik (tornácoszlop, födém…), ezeket vegyszer nélkül, túlméretezéssel is meg lehet oldani.

Mennyire tartós egy szalmaház?

A legöregebb szalmaházak közel 100 évesek, és ma is használatban
vannak. Néhánynak próbaképp megbontották a vakolatát, és a százéves
szalma ma is szép sárga színû és jó illatú.

Milyen gyakran és hogyan kell karbantartani egy szalmaházat?

A legfontosabb a rendszeres ellenõrzés, hogy ne legyen félrecsúszott tetõcserép, lyukas esõcsatorna, vagy olyan falnak támasztott tárgy, ami le-, vagy feláztatná a szalmafalat. A meszelt külsõ falfelületet, keskeny eresznél, célszerû 1-2 évente megújítani a meszelést.

6. Költségek

Mennyi egy szalmából készült lakóház négyzetméterára?

Akkor tévedünk legkevesebbet, ha ugyanúgy számolunk, mint egy kiváló hõszigetelésû téglaháznál. A falszerkezetek ára nagyon kis része (kb. 10%-a) egy lakóház összköltségvetésének. A falszerkezet viszont nemcsak a bálákból áll. A méretezett mérnöki vázszerkezet, a kiegészítõ szerkezetek, átlagtól eltérõ vastagságú vakolat költségei lefedik a 10 %-nyi költségkeretet. Gyakolatilag az ár nem tér el attól, mintha tégla szerkezetû házat építenénk.

Lehet-e építkezést, vagy kész házakat meglátogatni?

Igen, figyelje a hírlevelet. Általában évente egy látogatást szoktunk szervezni. (Bizonyára Önök sem szeretnék, ha az otthonukat állandóan idegen emberek látogatnák, mint egy múzeumot?)

 

Kapcsolat

Mészáros Attila ügyvezetõ +36 20 9772258
Tarr Edit mûszaki ellenõr +36 20 5166930
info@szalmahaz.hu  +36 1 784 7792