Hírlevél

Szalmaház.hu levelezõlista
Regisztráljon a feliratkozás előtt! Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Szavazás

Mi tetszik önnek egy szalmaházban?
Fõoldal arrow Venni vagy nem venni?
Venni vagy nem venni? PDF E-mail

Mérlegelés

Sokak teszik fel a kérdést a nagy döntés elõtt. Építkezzenek, vagy a bõséges kínálatot mutató használt piacról válasszanak.

A mérleg egyik serpenyõjében az építés összes stressze, az egyéni igények megvalósulása és a növekvõ beruházási költség van, míg a másik serpenyõben gyors megoldás, akár a saját elképzelésekkel egybevágó, esetleges meglepetéseket hordozó, árában mindenképpen olcsó ingatlanok vannak.

Inkább venni?

Aki racionálisan gondolkodik és a befektetési szempontokat súlyozottan veszi figyelembe, az a használt ingatlanok piacáról kell válasszon. Számos elemzés és tanulmány mutatja ki, hogy az ingatlanok esetében is mûködik az autóvásárlásoknál megszokott jelenség. Az új autó amint kigördül a kereskedésbõl 25-30%-ot veszít a forgalmi értékébõl. Az ingatlanok esetében a telek kedvezõ földrajzi elhelyezkedésétõl várhatnánk, hogy ez a veszteség nem következik be.

Vizsgálataink szerint a korábban különös figyelemnek örvendõ Budapest környéki ingatlanok esetében is bekövetkezett a beruházási értékhez viszonyítottan a forgalmi érték 30-40%-os esése. Az ország kevésbé frekventált területein ez az olló még szélesebbe nyílik. Ez a tény az építõknek kedvezõtlen, az ingatlant vásárlóknak rendkívül gazdaságos megoldás lehet.

Kik választják az építést?

Jellemzõen azok, akik felül emelkednek a makacs számokon és egyéb szempontok szerint határozzák meg a fontossági sorrendet. E szempontrendszerben szerepet kapnak az egyéni igények, bizalmatlanság a használt ingatlanok felé, önmegvalósítási törekvések, az energiatudatosság, környezettudatosság.

Az új építéseknek akkor van terük, ha azok valóban mást nyújtanak, mint amit a piacon amúgy is fel lehet lelni. Mi van kevés a piacon? Az a ház, ami ott van, ahol kell lennie, és éppen akkora, mint amit a gazdája szeretne. Fontos szempont lehet, hogy a ház stílusa, megjelenése a tulajdonos ízlésével egyezzen meg.

Az építõipar kínálata a mûszaki megoldásokra szinte kimeríthetetlen. Ebben a helyzetben szükséges megfelelõ tanácsadóval konzultálni, hogy testre szabottan valódi építési koncepciót alakítsanak ki. Az építési koncepció túlmutat azokon az általános tervezõi feladat behatároláson, mely a hagyományos tervezési eljárások során szokásos. Az építési koncepció pénzügyi, fenntarthatósági, környezeti kérdéseket is kell, hogy érintsen.

 

Kapcsolat

Mészáros Attila ügyvezetõ +36 20 9772258
Tarr Edit mûszaki ellenõr +36 20 5166930
info@szalmahaz.hu  +36 1 784 7792