Hírlevél

Szalmaház.hu levelezõlista
Regisztráljon a feliratkozás előtt! Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Szavazás

Mi tetszik önnek egy szalmaházban?
Fõoldal arrow Gondolkozzunk együtt...
Gondolkozzunk együtt... PDF E-mail

Az otthonteremtés felelõssége túlmutat egy mûszaki eszköz beszerzésénél. A tudatos építtetõ felméri a külsõ, tõle független hatásokat, valamint a saját lehetõségeit, igényeit. E szempontokat meg kell vizsgálnia jelen idõben és felrajzolni a következõ 30 évre.

Külsõ hatások:

  • klímaváltozás
  • fenntartási költségek várható alakulása

A klímaváltozás folyamatának csak a kezdetén vagyunk. Az a CO2, ami a Föld átlaghõmérsékletének 2 Celsius fokos emelkedését jelenti, már a légkörben van. A folyamatok elkezdõdtek. Várható, hogy számos nemkívánatos hatást is beindít, ami növelni fogja a ma még jósolt mértékû és területû, de visszafordíthatatlan változásokat. Meg kell tervezni azokat védekezési módokat, amivel az élet minõség elviselhetõ szintû lesz.

A fenntartási költségek alakulását befolyásoló tényezõk szerteágazóak. Mindenki elõtt ismert, hogy az energiaellátás óriási változások elõtt áll. Az árak alakulására vonatkozóan tény, hogy az elmúlt 25 évben az infláció háromszorosával nõtt az energia ára. Az átlagárak a 20-szorosukra nõttek, az energia hordozók ára pedig a 60 szorosukra. Ez a tendencia tovább folytatódik. Tényként kell kezelni, hogy az energia ára az épületek fenntartási költségeiben dominánsak. Tudatosan meg lehet tervezni, hogy az épületeink alacsony energia felhasználásúak, megújuló energiákat alkalmazóak, passzív, aktív vagy autonóm házként mûködõek legyenek.

Az építési koncepció körültekintõ elemzés során alakul ki. A koncepció alkotás nem szorítkozik az épület határoló szerkezeteinek maghatározására. A célfüggvény az, hogy az idõközben bekövetkezõ változásokból fakadó újabb követelményeknek is megfeleljen az épület, miközben a fenntartó számára zavartalanul mûködik a tervezett funkció szerint. A fenntartási, üzemeltetési költségek csak olyan mértékben jelentkezzenek, ami az épület teljes élettartama alatt az esetleges anyagi, egészségi változások ellenére is vállalhatóak legyenek a lakói számára.

 

Kapcsolat

Mészáros Attila ügyvezetõ +36 20 9772258
Tarr Edit mûszaki ellenõr +36 20 5166930
info@szalmahaz.hu  +36 1 784 7792