Hírlevél

Szalmaház.hu levelezõlista
Regisztráljon a feliratkozás előtt! Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Szavazás

Mi tetszik önnek egy szalmaházban?
Fõoldal arrow Hírek arrow Támogatást nyert szalmaház a tervpályázaton
Támogatást nyert szalmaház a tervpályázaton PDF E-mail
A minõsített szalmatechnológiát alkalmazó, Öko-talpacska nevû pályamû a támogatott kategóriába került az "Itt fogunk lakni" építész pályázaton.
 
A pályázat:

    A pályázat kiírója, a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. a Budapest III. Kerületében található Harsánylejtõ 51 telkes területére kért családiház koncepció terveket. A pályázat bírálati szempontjai kifejezetten környezettudatos, energiatakarékos és megújuló forrásokra támaszkodó megoldásokat vártak el. Az országosan meghírdetett, különösen izgalmas feladatra 72 pályamû érkezett be a február 28-as határidõig.

    A bíráló bizottság tagjai személyükben is megjelenítették a beruházói, építészeti és környezeti szempontokat egyaránt. Elnök: Angel Gábor a Budapesti Ingatlan Nyrt. Vezérigazgatója Tagok: Nobilis Kristóf a Budapesti Ingatlan Nyrt. Igazgatótanács elnöke, Ábrahám Péter III. ker. Önkormányzat képviseletében, Dr. Reith András Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC), Bojár Iván András az Octogon fõszerkesztõje.

    A kihirdetett eredmény szerint mindössze 10 pályázatot emelt ki a bizottság: 4 pályázat nyert pénzdíjat, és további 6 került a támogatott körbe, amibõl a majd a lakók választhatják ki a nekik leginkább tetszõ terveket. A bíráló bizottság részletes értékelésére és az ünnepélyes díjátadásra 2011. április 19-én kerül sor.

A pályamû:

    A pályamû belsõ célkitûzése, hogy az ökológiai lábnyomunkból az épület megépítésére és fenntartására, mûködtetésére esõ részt a lehetõ legkisebbre, egészen öko-talpacska méretûvé zsugorítsuk, miközben az épület funkciója, használhatósága és esztétikája nem sérül.

    A koncepció lényeges elemei a megújuló nyersanyagok nagyarányú használata (szalma, fa, agyag), a helyi adottságok (karsztvíz) maximális kihasználása, a passzív megoldások elõnyben részesítése az aktív gépészeti elemekkel szemben, a közmûvektõl való függõség csökkentése. Mindezek együttes alkalmazásával jött létre az építészeti, energetikai, és környezeti szempontokat egységben kezelõ terv, ami fenntartható módon lehet megépíteni és üzemeltetni egy-egy épületet, vagy akár az egész beruházást.

    A csapat, amely a pályamunkát készítette, minden érintett szakterületrõl vont be szakembereket, egy ilyen összetett feladat megoldása elképzelhetetlen a megfelelõ együttmûködés nélkül:
  • Bors András, építészeti terv, Lénia Kft
  • Kálmán László, energetikai koncepció, A.E.E.S. Kft
  • Massány Edina, tájépítész mérnök
  • Meszes Csanád, látványtervezõ
  • Mészáros Attila, épületfizika és szalmatechnológia, CereDom Kft
  • Tarr Edit, szalmatechnológia, CereDom Kft

    A megoldás egésze által elért számszerûsíthetõ eredmények, amelyeket részben a helyi adottságok kihasználása, részben az anyag és technológia választások tesznek lehetõvé:
  • az épület teljes primer energiafogyasztása (az összesített energetikai jellemzõ értéke) nem haladja meg a 40 kWh/m2év szintet, ami az adott épülettömeg esetén megengedett 200 kWh/m2év érték 20%-a
  • a primer energiafogyasztás elért 20%-os szintje a mai lakcímke rendszerben nem is definiált A++ szint, ami messze alatta marad még a darmstandti passzívházakra megengedett 120 kWh/m2év szintnek is, és közel van a 0 energiás házak szintén német elõírásaihoz
  • a beépített energia a mai családi házas átlag alig 1/5-öd részét teszi ki: 1050 kWh/m2
  • a beépített CO2  a mai családi házas átlag alig 1/10-ed részét teszi ki: 0,1 t/m2

Külsõ hivatkozások:
Az Ökotalpacska teljes környezetvédelmi koncepciója:
 
 
< Előző   Következő >

Kapcsolat

Mészáros Attila ügyvezetõ +36 20 9772258
Tarr Edit mûszaki ellenõr +36 20 5166930
info@szalmahaz.hu  +36 1 784 7792